Perinteiset runebergintortut – resepti
Perinteisillä runebergintortuilla juhlistetaan 5. helmikuuta Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivää, mutta tiedätkö mistä runebergintortut ovat saaneet alkunsa?
Tarinan mukaan Runeberg valitti vaimolleen makeannälkää, mutta tällä ei ollut tarjota miehelleen mitään makeaa. Kekseliäs Fredrika Runeberg päätti hyödyntää joulun jäljiltä kaappiin jääneet ainekset; vehnäjauhot, piparkakut, korppujauhot ja mantelit. Näin syntyi tämä alkuvuoden herkullinen ja perinteikäs leivonnainen.
Raaka-aineet (12 kpl)
200 g Maitokolmion meijerivoita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl keksimurskaa (pipareita)
1 dl korppujauhoja
1 dl mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus kardemummaa
1 dl Maitokolmion kermaa
Kostutus:
12 rkl vettä
2 rkl sokeria
4 rkl rommia tai punssia
Koristelu
vadelmahillo
tomusokerikuorrute (sekoita tomusokeri ja vesi keskenään kiinteäksi kuorrutteeksi)
Ohje
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään vaahdoksi.
- Lisää munat vaahtoon samalla voimakkaasti vatkaten.
- Sekoita kuivat aineet keskenään, minkä jälkeen lisää seos ja kerma vuorotellen taikinaan.
- Voitele ja korppujauhota torttuvuoka.
- Annostele taikina vuokiin niin, että ne ovat 2/3 täynnä.
- Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia.
- Sekoita kaikki kostutukseen tarvittavat ainekset keskenään. Huom! Jos et halua käyttää kostukkeena alkoholia, torttujen kostutukseen sopii mainiosti myös vaikkapa omenamehu.
- Kumoa tortut jäähtyneinä alustalle ja sivele ne kostukkeella. Lusikoi kostuketta vielä torttujen päälle.
- Lusikoi jokaisen tortun päälle nokare vadelmahilloa.
- Pursota tomusokerikuorrutusta rengas hillon ympärille.
- Tarjoile ja herkuttele!