Piimäjuusto
Piimäjuustoa on tehty Toholammilla jo pitkään. Erityisen suuressa suosiossa se on eräässä talossa, jätetään nyt sanomatta sen tarkemmin missä, jonka isäntä ei saa siitä tarpeekseen. Taloon täytyi hankkia isommat muotitkin, kun tavallisilla valmistetut piimäjuustot katosivat sen siliän tien. Tämä piimäjuustoresepti on mitoitettu tavallisempaan nälkään, mutta niin hyvää se on, varsinkin jos käyttää Maitokolmion piimää ja maitoa, että katoaa kyllä nopeasti pöydästä.
Raaka-aineet (4 annosta)
1 rkl Maitokolmion meijerivoita
4 l Maitokolmion täysmaitoa
1 l Maitokolmion piimää
4 kananmunaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
Ohje
- Aloita piimäjuuston valmistus sulattamalla voi suuressa, 10 litran kattilassa.
- Lisää kattilaan maito ja kuumenna.
- Vatkaa samalla kananmunat ja piimä yhteen kulhossa.
- Kun maito saavuttaa kiehumispisteen, sammuta liesi.
- Kaada piimäseos varovasti lämpimään maitoon ja sekoita kevyesti.
- Laita kansi kattilan päälle ja anna seistä 10 minuuttia, jotta piimäjuustomassa muodostuu.
- Nosta piimäjuustomassa reikäkauhalla ja laita se kulhoon. Sekoita varovasti.
- Lisää piimäjuustomassaan suola ja sokeri. Vaahdota kevyesti.
- Peitä siivilä tai lävikkö esimerkiksi pyyhkeellä tai harsokankaalla. Aseta siivilä tyhjän kulhon päälle ja nosta piimäjuustomassa siivilään.
- Anna piimäjuustomassan seistä viileässä vähintään 6 tuntia.
- Koristele piimäjuusto esimerkiksi omenaviipaleilla ja tuoreilla yrteillä. Tarjoile esim. suolaisten keksien ja marmeladin kanssa.