Perinteinen lampilainen voikastike – resepti

3.7
(15)
Perinteinen voikastike resepti
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Kerran kauan sitten varhaisperunaa juhannuksen korvilla maistaessaan tuumasi eräs Toholampilainen torpparin emäntä ukolleen, että kyllä se tämä perunakin vaan tarttisi kaverikseen jotakin makoisaa.

Sattuipa sopivasti niin, että tuoretta voita oli juuri kirnuttu kartanon keittiössä ja koska elettiin hyvää vuotta, oli siitä annettu torppareidenkin matkaan muutama nokare. Torpalleen päästyään oli mieleltään hieman höveli torppari epähuomiossa nostanut nokareet lämpimän uuninpankon päälle. Kun emäntä kurkkasi tuomisia, oli jäljellä vain lämmintä voisulaa.

Emäntä hermostui hetkeksi torpparin toilailuihin, mutta päättipä sitten ykskaks kekseliääseen tapaansa, että kokeillaampa lorauttaa voisulaa lautaselle perunan kaveriksi. Ja hyväähän se oli. Niin hyvää, että ei ole sen jälkeen yhdessäkään Toholammin torpassa tai kartanossa syöty varhaisperunaa ilman voikastiketta.

Nykypäivänä voikastike valmistetaan tietenkin Maitokolmion perinteisestä meijerivoista. Voikastike sopii erinomaisesti uusien perunoiden tai kalan kanssa Tässä on resepti!

Raaka-aineet (8 annosta)

200 g Maitokolmion perinteistä meijerivoita
4-6 kevätsipulia
1 dl vettä
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
4-6 rkl ruohosipulia

Ohje

  1. 
Sulata voi kattilassa. Pilko sipulit hienoksi ja lisää voisulan sekaan. Kuullota kunnes sipulit ovat pehmeitä ja läpikuultavia.
  2. Lisää joukkoon vesitilkka ja anna kiehua hetken aikaa.
  3. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon hienonnettu ruohosipuli juuri ennen tarjoilua.
  4. Herkuttele!

 

Arvioi resepti

Arvioiden keskiarvo 3.7 (15 arviota)

Ei vielä arvioita! Lisää ensimmäinen arvio tälle reseptille.