Perinteinen rosolli ja rosollin kastike – resepti
Rosolli kuuluu joulupöytään kuin tähti kuusen latvaan. Toholammilla herkku valmistetaan mielellään oman kylän juureksista, mutta kuulemma ihan syötävää tulee Kannuksessakin kasvaneista perunoista. Rosollin kastikkeen eli vaahdon tekoon kelpaa kuitenkin vain Maitokolmion lisäaineeton ja karrageeniton kerma.
Tässä on Toholammin perinteinen rosolliresepti, jolla ei vain voi mennä pieleen. Kokeile!
Raaka-aineet (10 annosta)
Rosolli:
3 keitettyä perunaa
3 keitettyä porkkanaa
3-4 keitettyä punajuurta tai etikkapunajuurta
1 maustekurkku
1 omena
1 pieni sipuli
Suolaa
Valkopippuria
Rosollin kastike:
1-1,5 dl Maitokolmion lisäaineetonta kuohukermaa
1 tl väkiviinaetikkaa
Ripaus sokeria
Punajuuren lientä
Ohje
1. Kuori juurekset ja sipuli. Kuori omenat ja poista niistä siemenkota.
2. Leikkaa kaikki tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi ja pane kulhoon.
3. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita varovasti. Anna rosollin olla kylmässä.
4. Vatkaa rosollin kastikkeen kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta se etikalla ja sokerilla. Värjää kastike punajuuren liemellä. Tarjoile kastike erillisessä kulhossa.