Meijerin taukohuoneen laskiaispullat – resepti
Laskiaispulla on yksi Toholammin meijerin väen suosikkieväistä kevättalven kahvitauoilla. Meillä perinteiset pehmeiden laskiaispullien leivontaan käytetään oman meijerin voita ja tuoretta punaista maitoa. Pullien täytteeksi tulee tietysti Maitokolmion lisäaineettomasta kermasta vatkattua kermavaahtoa ja maun mukaan joko hilloa tai mantelimassaa. Yleensä meillä tehdään molempia, niin ei kenenkään tarvitse lähteä mököttäen takaisin kirnun ääreen.
Raaka-aineet (16 pullaa)
100 g Maitokolmion meijerivoita
3 dl Maitokolmion lähimaitoa
25 g hiivaa
1 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kpl kananmuna
8 dl vehnäjauhoja
Päälle:
1 kananmuna
4 rkl raesokeria tai mantelilastuja
Mantelimassa täyte:
2 dl Maitokolmion lisäaineetonta kermaa
2 dl hilloa tai ½ pötköä mantelimassaa + tilkka maitoa
Ohje
- Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon punainen maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi.
- Siirrä seos kulhoon ja liota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon myös mausteet, sokeri ja kananmuna.
- Lisää mukaan vehnäjauhot ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
- Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä, kunnes se on kiinteää. Anna kohota liinan alla vielä 15 minuuttia.
- Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria tai mantelilastuja. Paista pullia 10–12 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin värin.
- Anna pullien jäähtyä.
- Vaahdota kerma ja halkaise pullat.
- Jos valintasi on hillo, täytä pullat hillolla ja kermavaahdolla.
- Jos valitset mantelimassan, koverra jokaisesta pullasta vähän sisustaa lusikalla ja nosta kulhoon. Raasta sekaan mantelimassaa ja sekoita joukkoon tilkka maitoa niin, että seos on sopivan notkeaa. Vaihtoehtoisesti voit myös leikata mantelimassasta viipaleita kovertamattoman pullan päälle.
- Nosta manteliseoksen päälle kermavaahtoa ja aseta toinen puoli pullasta kermavaahdon päälle.
- Tarjoile pullat lämpimän juoman tai tuoreen maidon kanssa!