Perinteiset itse tehdyt joulutortut (tähtitortut) – resepti
Oletko koskaan maistanut itse tehtyjä joulutorttuja? Jos et ole, niin nyt on aika. Toholammilla monessa talossa tehdään joulutorttutaikinakin itse, koska krantut isännät eivät suostu muunlaisia syömään. Ja niin voi käydä sinullekin, kun makuun pääset. Parhaat joulutortut saat, kun käytät valmistukseen Maitokolmion lisäaineetonta ja karrageenitonta kuohukermaa sekä tietenkin Maitokolmion meijerivoita. Täytteeksi voi oman maun mukaan laittaa joko luumusosetta tai vaikka niitä vihreitä kuulia. Hyvää tulee joka tapauksessa.
Katso joulutortturesepti ja valmistusohje alta!
Raaka-aineet (30 kpl)
Torttutaikina:
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g Maitokolmion perinteistä meijerivoita
3 dl Maitokolmion kuohukermaa
Joulutorttujen täyte:
n. 3 dl luumusosetta tai marmeladia
Voiteluun:
Kananmunaa
Ohje
1. Mittaa jauhot ja leivinjauhe keoksi leivonta-alustalle. Leikkaa jääkaappikylmä meijerivoi ensin viipaleiksi ja siitä edelleen kuutioiksi ja pane jauhojen päälle.
2. Hakkaa pitkän sileäteräisen veitsen avulla seos ryynimäiseksi ja siirrä kulhoon.
3. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita jauhoseokseen. Sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat.
4. Levitä pala kelmua työpöydälle ja siirrä torttutaikina kulhosta kelmulle. Pane toinen kelmupala päälle ja painele taikina käsin matalaksi. Anna kovettua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
5. Taikinasta voi valmistaa torttuja jo tällaisenaan, mutta muutama kaavilointikerta antaa tortuille enemmän lehtevyyttä.
6. Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30 x 35 cm) ja taita levy kolmeksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä 15 minuuttia. Toista tämä vielä kaksi kertaa.
7. Ota puolet taikinasta ja kaaviloi se jauhoja apuna käyttäen 21 x 35 cm:n suuruiseksi levyksi.
8. Jaa torttutaikina sileäreunaisella taikinapyörällä tai veitsellä 7 x 7 cm:n kokoisiksi neliöiksi.
9. Joulutorttujen taittelu: Leikkaa viillot neliön kulmista keskustaa kohti. Pane täytettä keskelle ja taivuta tortut tähden muotoisiksi. Kostuta liitoskohtia vedellä. Voit myös painaa tikun tortun keskellä liitoskohtaan pitämään taikinaa kohdallaan paiston aikana. Tai taivuta torttu ensin tähden malliseksi ja pane luumusosetta keskellä sakaroiden päälle.
10. Pane valmiit tortut vielä kylmään 15-20 minuutiksi ennen paistamista. Tee toinen puoli taikinaa tortuiksi samalla tavalla.
11. Voitele tortut kananmunalla, älä voitele leikkauspintoja, jotta lehtevyys säilyisi.
12. Paistoaika: Paista torttuja 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
13. Anna jäähtyä hetki ja herkuttele!