Maidot

Maistuisiko lasillinen tuoretta lähimaitoa?

Meidän mielestämme maito, ihan niin kuin uutisetkin, on parasta tuoreena. Luetko sinä lehteä kolmen viikon päästä? Niinpä. Katso maidon pakkauspäivämäärä tölkistä, niin tiedät, että se on varmasti tuoretta. Jos päivämäärää ei tölkistä löydy, voit vetää omat johtopäätöksesi. Maitokolmion maitotilat sijaitsevat alle tunnin päässä meijeriltä, ja maito on kaupan hyllyssä usein jo alle vuorokauden sisällä lypsämisestä. Sen tuoreempaa maitoa saa vain tarttumalla itse ämpäriin ja lypsyjakkaraan.

Maitokolmion maidon matka maitotilalta kaupan hyllyyn

Maitokolmion maito ei juurikaan matkailua harrasta, siksi se onkin lypsämisestä jo seuraavana päivänä kaupan hyllyssä.

1. Nouto ja kuljetus
Jäähdytetty raakamaito noudetaan maitoautolla maitotiloilta viikon jokaisena päivänä. Maitoauton kuljettaja tyhjentää tilalla maidon tankista maitoauton kyytiin, minkä jälkeen maitoauto kuljettaa maidon jäähdytettynä meijeriimme Toholammille, jossa se valutetaan jäähdytettyyn vastaanottotankkiin näytteenottoa varten.

2. Laatu ja koostumusmittaukset
Maidon käsittely meijerissä alkaa vastaanotetun maidon punnituksella, jäähdytyksellä sekä laatu- ja koostumustutkimuksilla. Kun näytteenotto on tehty, maito pumpataan meijerin maitosiiloihin.

3. Maidon separointi
Siiloista maito johdetaan eteenpäin separaattorille, jossa siitä erotetaan rasva. Raakamaito lämmitetään ja siitä erotetaan rasvainen kerma sekä kuorittu (rasvaton) maito.

4. Maidon vakiointi
Separoinnin jälkeen maidon rasvapitoisuus säädetään vakioinnin avulla halutulle tasolle sekoittamalla rasvatonta maitoa ja kermaa toisiinsa oikeassa suhteessa.

5. Maidon homogenointi
Vakioitu maito johdetaan homogenisaattorin läpi, jossa maito ”puristetaan” paineella pienten reikien läpi, jolloin maidon rasvapallosten koko pienenee eikä rasva enää nouse maidon pinnalle. Homogenointi estää maidon kermottumisen. Homogenointi on mekaaninen käsittely, joka ei muuta maidon kemiallista koostumusta eikä ravintoarvoa. Homogenoimattoman maidon pinnalle nousee kermakerros, jos maito saa seistä jonkin aikaa. Voin, kuohukerman, viilin ja juusto valmistuksessa käytetään homogenoimatonta maitoa.

6. Maidon pastörointi
Seuraavaksi maito pastöroidaan, eli lämpökäsitellään, jotta terveydelle haitalliset bakteerit tuhoutuvat ja maidon säilyvyys paranee. Voit lukea pastöroinnista lisää alta!

7. Pakkaus
Pastöroinnin jälkeen maito jäähdytetään pakkauslämpötilaan ja pakataan maitotölkkeihin.

8. Lähetys kauppoihin
Maitokolmion lähimaito lähetetään kauppoihin tuoreena ja raikkaana, usein vieläpä saman vuorokauden aikana lypsämisestä. Siksi lähimaito on niin hyvää!

Maitoon liittyvät käsitteet tutuiksi!

Oletko joskus miettinyt, miksi maidoissa on eripituisia säilyvyysaikoja? Toiset maidot säilyvät viikon kun taas toisten viimeinen käyttöpäivä saattaa yltää kuukausien päähän. Maidon säilyvyys riippuu siitä, miten sitä on meijerillä käsitelty.

Pastörointi
Maito pastöroidaan meijerillä sen säilyvyyden ja turvallisuuden parantamiseksi. Pastörointi suoritetaan suljetussa laitteistossa, niin kutsutussa pastöörissä, joka on levylämmönvaihdin. Pastörointi on lievä lämpökäsittely, joka tuhoaa raakamaidosta terveydelle haitalliset bakteerit. Pastöroitaessa maito kuumennetaan 72 asteeseen n. 15 sekunnin ajaksi ja sen jälkeen jäähdytetään nopeasti. Pastörointi ei vaikuta haitallisesti maidon koostumukseen, ravintoarvoon tai makuun. Maitoa on pastöroitu Suomessa vuodesta 1967 alkaen.

Korkeapastörointi eli ESL-käsittely
Korkeapastörointi eli ESL-käsittely (Extended Shelf Life) on pastörointia voimakkaampi lämpökäsittely. Maito kuumennetaan tavallista pastörointia korkeampaan lämpötilaan,  125-135 asteeseen 0,5-2 sekunnin ajaksi. ESL-käsitelty maito säilyy pastöroitua maitoa kauemmin.

Iskukuumennus eli UHT-käsittely
UHT-käsittely (Ultra-high temperature) eli iskukuumennus on voimakas lämpökäsittely, jossa maidosta tuhotaan kaikki mikro-organismit, jotka huonontavat maidon säilyvyyttä. UHT-käsittelyssä maito kuumennetaan vähintään 135 asteeseen muutaman sekunnin ajaksi. Käsittelyn ja esisteriloitujen pakkausten ansiosta iskukuumennettu maito säilyy avaamattomana huoneenlämmössä useita kuukausia.

Miksi me Maitokolmiolla emme tuota ESL tai UHT-käsiteltyjä maitoja?

Koska me arvostamme tuoreutta. Meille on tärkeää, että maitohyllystä löytyy aina ainoastaan tuoreita Maitokolmion maitoja. Kuten jo alussa mainitsimme, meidän mielestämme maito, ihan niinkuin uutisetkin, on parasta tuoreena.

Raakamaito, tilamaito vaiko sittenkin tinkimaito?

Eikös se niin mene, että rakkaalla lapsella on monta nimeä? Raakamaito, jota myös tilamaidoksii tai tinkimaidoksi kutsutaan, on käsittelemätöntä maitoa suoraan lehmästä. Raakamaitoon ei ole lisätty yhtään mitään, eikä siitä ole myöskään poistettu mitään. Raakamaito sisältää n. 4 % rasvaa, mutta sen rasvapitoisuus vaihtelee lehmärodun ja vuodenajan mukaan. 

Ruokavirasto suosittelee, että raakamaitoa käytetään pelkästään kuumenettavien ruokien valmistukseen. Vaikka suomalainen raakamaito on todella puhdasta, se sisältää silti bakteereja, jotka ovat tulleet maitoon lypsyn ja käsittelyn yhteydessä navettaympäristöstä. 

Mitä sitten on ternimaito?

Ternimaito on maitoa, joka on lypsetty lehmästä 3-5 päivää poikimisen jälkeen. Ternimaidosta voi valmistaa monia herkkuja, kuten vaikkapa pannaria tai uunijuustoa. Kananmuna-allergikoille ternimaito on oiva ratkaisu leivontaan, sillä rasvainen maito korvaa kananmunan kokonaan esimerkiksi pannukakku- tai pullataikinassa.