Vappu Toholammilla

Munkki maistuu kaikille, vai mitä? Ainakin täällä Toholammilla se pitää paikkansa. Kylän historiassa ei muisteta ketään, jolta olisi jäänyt Maitokolmion maidosta ja kermasta leivotut munkit syömättä vappuna tai koskaan muulloinkaan. Päinvastoin, milloin munkkeja paistetaan, silloin kahvipöydässä on tavallista kovempaa tunkua talossa kuin talossa. Ja niinhän se on, että parhaat vappumunkit valmistuvat tietysti itse tehden. Ja vaikka munkkien paisto vaatii hiukan aikaa, kärsivällisyyttä ja huolellisuutta, syöjien muikeat ilmeet kyllä palkitsevat tekijän.

Katso kaikki reseptit

VAPPUreseptit

Tässäpä muutama munkkiresepti, peräti kolme erilaista tippaleipäreseptiä sekä tietenkin perunasalaattiresepti Toholammin tapaan. Nappaa Maitokolmion vappureseptit talteen tästä!

×

Onko munkkitaikina sama kuin pullataikina?

Munkkitaikina ja pullataikina ovat pohjimmiltaan samankaltaisia. Molempien taikinoiden perusaineet ovat jauhot, maito, sokeri ja hiiva. Suurin ero on valmistustavassa: pullat paistetaan uunissa, kun taas munkkitaikina uppopaistetaan.

×

Mitä rasvaa munkin paistoon?

Munkkien paistamiseen sopivia rasvoja ovat esimerkiksi rypsiöljy, auringonkukkaöljy, kookosrasva ja erityisesti munkinpaistoon tarkoitettu munkinpaistorasva. Nämä rasvat soveltuvat munkkien paistamiseen, koska ne kestävät korkeita lämpötiloja ja antavat munkkeihin miellyttävän maun ilman, että rasvan oma maku dominoi.

×

Pitääkö munkkitaikinaa vaivata?

Munkkitaikina vaivataan kimmoisaksi, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhosta. Munkkitaikinaa ei kuitenkaan tarvitse vaivata aivan yhtä paljon kuin pullataikinaa.

×

Miten hillo laitetaan munkkiin?

Hillomunkkien valmistamiseen käytetään usein pursotinpussia eli tyllaa, jonka avulla hilloa voidaan lisätä jäähtyneiden munkkien sisään tasaisesti. Valitse hilloksi sileä, tasainen hillo, jotta pursottaminen on helpompaa ja estät tyllan tukkeutumisen.

×

Kauanko munkkitaikinaa kohotetaan?

Munkkitaikinan annetaan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

×

Miksi munkit jäävät raa’aksi?

Munkkien jääminen raa'aksi keskeltä voi johtua useista tekijöistä, kuten öljyn lämpötilasta tai siitä, miten munkkeja paistetaan. Jos öljy on liian kuumaa, munkit voivat saada pinnalleen nopeasti ruskean kuoren, mutta jäädä sisältä raaoiksi. Munkkien kääntäminen paistamisen puolessa välissä auttaa myös saamaan tasaisen tuloksen. Käännä munkit esimerkiksi reikäkauhan avulla.

×

Miksi munkkitaikina ei nouse?

Munkkitaikinan kohoamattomuuden yleisimpiä syitä ovat taikinan liian matala lämpötila tai liian kuumaan nesteeseen sekoitettu hiiva. Varmista, että sekoitat hiivan kädenlämpöiseen nesteeseen ja annat taikinalle tarpeeksi aikaa kohota riittävän lämpimässä paikassa.

×

Montako munkkia tulee puolen litran taikinasta?

Puolen litran munkkitaikinasta tulee noin 40–50 munkkia tai 28–30 munkkirinkeliä, riippuen munkkien koosta.

×

Voiko teflon-kattilassa paistaa munkkeja?

Munkkien paistaminen Teflon-kattilassa paistaminen ei ole suositeltavaa. Teflon-pinnoitteen kestävyys korkeissa lämpötiloissa ei yleensä ole riittävä uppopaistamiseen. Munkkien paistamiseen suositellaan valurautapataa, teräskattilaa tai uppopaistinta.

×

Kauanko munkkeja paistetaan?

Munkkeja paistetaan yleensä kuumassa öljyssä 1–2 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Tarkka paistoaika voi vaihdella munkkien koosta ja käytettävän öljyn lämpötilasta riippuen.

×

Paljonko öljyä munkin paistoon?

Munkkien paistamiseen tarvitaan noin litra öljyä, jotta munkit mahtuvat kellumaan ja kääntymään kattilassa.

×

Voiko auringonkukkaöljyllä paistaa munkkeja?

Munkkien paistamiseen sopivia rasvoja ovat esimerkiksi rypsiöljy, auringonkukkaöljy, kookosrasva ja erityisesti munkinpaistoon tarkoitettu munkinpaistorasva.

×

Voiko munkkitaikinan pakastaa?

Voit pakastaa paistetut ja jäähtyneet munkit (älä sokeroi munkkeja ennen pakastamista) tai raakapakastaa taikinan ennen paistamista. Tällöin taikina leivotaan pulliksi ja jäädytetään ne esimerkiksi leikkuulaudan päällä ennen pussittamista. Jäiset pullat sulatetaan jääkaapissa tai huoneenlämmössä ja annetaan kohota huoneenlämmössä n. 3–4 tuntia ennen paistamista.