Surmjölk

Vad sägs om en halvliter lokal surmjölk?

Vi vet att den surmjölk som vi fermenterar av lokal mjölk på fabriken i Toholampi är den bästa i världen. I vårt sortiment finns AB-surmjölk, fettfri surmjölk, laktosfri och fettfri surmjölk. Maitokolmios surmjölk innehåller inga tillsatser eller något annat speciellt, bara surmjölk tillverkad av färsk lokal mjölk från Österbotten.

Surmjölk har en lång tradition som en finsk dryck, även här i Toholampi. Surmjölk kan användas för att baka alla möjliga delikatesser och det smakar bra som mellanmål, särskilt när det är kallt i kylskåpet. Surmjölk innehåller samma viktiga näringsämnen som mjölk. Surmjölk är naturligt rik på kalcium, B-vitamin, jod och mjölkprotein. Maitokolmios AB-surmjölk innehåller även Asidophilus och Bifidobacteria.

Tillverkning av surmjölk – hur tillverkas den?

Surmjölk tillverkas av Maitokolmios färska lokala mjölk genom fermentering, dvs. genom tillsats av startkulturer, som är naturligt förekommande kulturer av mjölksyrabakterier. Startkulturerna syrar surmjölken och ger den dess unika och utsökta smak.

Surmjölk i matlagningen – vad kan man göra med surmjölk?

I Toholampi gillar vi i alla fall att kärnmjölk ger många livsmedel en härlig och saftig kick, och därför har vi använt det i matlagningen under lång tid. Mjölk är till exempel utmärkt till kalla såser eller som marinadbas. Som marinadbas gör kärnmjölken köttet mört och framhäver smaken. Den är också perfekt för vardagsrätter.

Surmjölk i bakning – vad kan man baka med surmjölk?

I bakning har surmjölk definitivt den kanske bästa chansen att komma till sin rätt, eftersom dess syrlighet lyfter fram de andra smakerna i bakverket. Surmjölk gör bakverk saftiga och mjölkens syra gör att de håller länge. I pajbottnar ger surmjölken en välbehövlig balans och saftighet. Förutom pajer används den rika surmjölken också för att baka läckra kakor och kex.