Traditionella valborgsmunkar

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Vad är väl godare än mjuka, nygräddade munkar i valborgstider? I Toholampi bakar vi munkar enligt det här receptet, och vi är säkra på att även du kommer att lyckas. För att munkarna ska bli riktigt saftiga gäller det att låta jäsningen ta sin tid. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Ingredienser (18 st)

2,5 dl lättmjölk från Maitokolmio
25 g jäst
1 dl socker
1 tsk krossad kardemumma
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
6,5 dl vetemjöl
1 dl smält mejerismör från Maitokolmio

Till fritering:
cirka 1 liter rapsolja

Topping:
socker

Gör så här

  1. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen och lös upp den i mjölken. Blanda i socker, kardemumma, salt och ägg.
  2. Rör ner hälften av mjölet och övergå småningom till att knåda degen.
  3. Tillsätt smör och resten av mjölet. Knåda degen smidig tills den inte längre fastnar i skålen eller händerna.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek på en varm plats under bakduk (cirka 30 minuter).
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat underlag och knåda den jämn. Forma degen till en avlång rulle och dela den i 18 bitar.
  6. Forma bitarna till runda bullar och låt dem jäsa på ett mjölat underlag under bakduk i cirka 45 minuter.
  7. Tryck ett mjölat pekfinger genom den jästa bullen och forma ett runt hål genom att försiktigt snurra munken runt fingret.
  8. Hetta upp oljan till 170–180 grader i en gryta eller en kastrull av rostfritt stål. Oljan är lagom varm när degbiten blir gyllenbrun på en minut. Håll temperaturen så jämn som möjligt genom att justera kokplattans effekt. Var försiktig och kontrollera att fettet inte blir överhettat.
  9. Sänk ner 2–3 munkar i gången i den heta oljan med hjälp av en hålslev. Fritera munkarna i 1–2 minuter på båda sidor.
  10. Lyft upp munkarna på en tallrik med hushållspapper och låt dem rinna av och svalna.
  11. Häll upp fint strösocker på ett fat och rulla de varma munkarna i socker.
  12. Servera och njut!