Traditionell memma och grädde

0
(0)
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Memma är en läckerhet som hör påsken till. Förr i tiden användes memma som färdkost och pålägg på rågbröd, men i Toholampi tycker vi nog att memma smakar allra bäst tillsammans med Maitokolmios grädde utan karragenan och andra tillsatser.

Ingredienser:

3 l vatten
8 dl  memmamalt (rågmalt)
12 ½ dl rågmjöl
2 dl sirap
1 tsk salt
2 msk pomeransskal

Servering:
Maitokolmios grädde

Gör så här:

  1. Lägg 1 dl vatten i en kastrull och låt vattnet sjuda, men inte koka. Vispa ner 1 ½ dl rågmalt och 2 dl rågmjöl. Blanda och strö rågmjöl över ytan. Låt blandningen stå och dra sig i några timmar, antingen på en varm plats eller i ugn på 50 graders värme.
  2. Blanda väl och tillsätt en halv liter uppvärmt (men okokt) vatten. I samma veva rör du ner lika mycket rågmalt och rågmjöl som i första omgången. Rör om och strö över lite mjöl. Låt blandningen stå och dra sig in några timmar till.
  3. Fortsätt på samma sätt genom att tillsätta ingredienser med ungefär en timmes mellanrum, tills du har med allt vatten och mjöl.
  4. Blanda och tillsätt sirap, salt och pomeransskal. Låt blandningen koka på svag värme under ständig omrörning i 10 minuter.
  5. Låt blandningen svalna till nästa dag.
  6. Häll memman i en ugnsform, men fyll bara halva formen så att du lämnar rum för memman att svälla. Pensla ytan med sirapsvatten. Värm ugnen till 125 grader och grädda i 4-5 timmar. Låt svalna och förvara memman kallt.
  7. Servera den traditionella memman tillsammans med Maitokolmios grädde eller mjölk.

Arvioi resepti

Arvioiden keskiarvo 0 (0 arviota)

Ei vielä arvioita! Lisää ensimmäinen arvio tälle reseptille.