Traditionell memma och grädde
Memma är en läckerhet som hör påsken till. Förr i tiden användes memma som färdkost och pålägg på rågbröd, men i Toholampi tycker vi nog att memma smakar allra bäst tillsammans med Maitokolmios grädde utan karragenan och andra tillsatser.
Ingredienser:
3 l vatten
8 dl memmamalt (rågmalt)
12 ½ dl rågmjöl
2 dl sirap
1 tsk salt
2 msk pomeransskal
Servering:
Maitokolmios grädde
Gör så här:
- Lägg 1 dl vatten i en kastrull och låt vattnet sjuda, men inte koka. Vispa ner 1 ½ dl rågmalt och 2 dl rågmjöl. Blanda och strö rågmjöl över ytan. Låt blandningen stå och dra sig i några timmar, antingen på en varm plats eller i ugn på 50 graders värme.
- Blanda väl och tillsätt en halv liter uppvärmt (men okokt) vatten. I samma veva rör du ner lika mycket rågmalt och rågmjöl som i första omgången. Rör om och strö över lite mjöl. Låt blandningen stå och dra sig in några timmar till.
- Fortsätt på samma sätt genom att tillsätta ingredienser med ungefär en timmes mellanrum, tills du har med allt vatten och mjöl.
- Blanda och tillsätt sirap, salt och pomeransskal. Låt blandningen koka på svag värme under ständig omrörning i 10 minuter.
- Låt blandningen svalna till nästa dag.
- Häll memman i en ugnsform, men fyll bara halva formen så att du lämnar rum för memman att svälla. Pensla ytan med sirapsvatten. Värm ugnen till 125 grader och grädda i 4-5 timmar. Låt svalna och förvara memman kallt.
- Servera den traditionella memman tillsammans med Maitokolmios grädde eller mjölk.