Memmakvarg med smak av kaffe
Det finns en gård i Toholampi, där husbonden är löjligt förtjust i memma. Under påskhelgen serveras inte bullar till kaffet, utan memma. En gång skröt han så vitt och brett för grannen vid kaffebordet, att han råkade vifta till kaffekoppen så den välte omkull. Kaffet stänkte ända till memmatallriken. “Inte kan vi väl slänga bort prima memma”, mumlade husbonden besvärat och tog ett smakprov. Till sin förvåning upptäckte han att kaffet faktiskt gav memman härlig mersmak. Sedan dess har kaffet haft en given plats i den memma som serveras på gården. Nu undrar du kanske hur kvargen råkade hamna i det här receptet? Det är en sedan en helt annan historia.
ingredienser (för 4 pers)
1,5 dl maitokolmios vispgrädde
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 burk (200 g) maitokolmios mjölkkvarg
1,5 dl memma
2 msk kaffe
För dekoration:
Riven mörkchoklad
Gör så här:
- Vispa grädden tillsammans med socker och vaniljsocker
- Tillsätt kvarg, memma och kaffe
- Rör om
- Låt kvargen stå i kyl innan servering
- Dekorera med riven mörkchoklad
Tips! För en mjukare smak; använd Maitokolmios FIT kvarg istället för den traditionella kvargen.