Kvargtårta med persika

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Den friska och saftiga kvargtårtan är en traditionell påskläckerhet och vår favorit i mejeriets kafferum. Det är alltid någon som tar med sig överbliven tårta efter påskhelgen och den brukar ta slut i ett nafs. Persikor i kombination med en generös och saftig traditionell kvargfyllning får det att vattnas i munnen. Låt tårtan bli ett piggt inslag på påskhelgens efterrättsbord eller servera den på någon annan av vårens fester.

Ingredienser

Botten:
125 g traditionellt mejerismör från Maitokolmio
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Kvargfyllning:
1 burk (410 g) persikaskivor i sockerlag
1 burk (250 g) mjölkkvarg från Maitokolmio
1 burk (200 g) gräddfil från Maitokolmio
1 dl grädde från Maitokolmio
1 dl socker
saft från en liten citron
2 ägg
2 msk potatismjöl eller majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker

Dekoration:
Physalisbär

Gör så här (tillagningstid mer än 60 min)

  1. Smöra och bröa en rund form med löstagbar botten (24 cm i diameter), eller täck en stor kakform med bakplåtspapper (3 l)
  2. Vispa ihop smör och socker. Blanda i ägg.
  3. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver skilt. Rör ner mjölblandningen så det blir en slät deg.
  4. Bred ut degen i botten av formen och längs kanterna, nästan ända upp.
  5. Låt persikorna rinna av och rada dem på degen. Blanda kvargfyllningens övriga ingredienser och häll smeten över degen.
  6. Grädda tårtan i 175 grader, i nedre delen av ugnen i ungefär en timme. Täck formen med bakplåtspapper när halva tiden har gått.
  7. Låt tårtan svalna innan servering.