Kvargtårta med persika
Den friska och saftiga kvargtårtan är en traditionell påskläckerhet och vår favorit i mejeriets kafferum. Det är alltid någon som tar med sig överbliven tårta efter påskhelgen och den brukar ta slut i ett nafs. Persikor i kombination med en generös och saftig traditionell kvargfyllning får det att vattnas i munnen. Låt tårtan bli ett piggt inslag på påskhelgens efterrättsbord eller servera den på någon annan av vårens fester.
Ingredienser
Botten:
125 g traditionellt mejerismör från Maitokolmio
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Kvargfyllning:
1 burk (410 g) persikaskivor i sockerlag
1 burk (250 g) mjölkkvarg från Maitokolmio
1 burk (200 g) gräddfil från Maitokolmio
1 dl grädde från Maitokolmio
1 dl socker
saft från en liten citron
2 ägg
2 msk potatismjöl eller majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
Dekoration:
Physalisbär
Gör så här (tillagningstid mer än 60 min)
- Smöra och bröa en rund form med löstagbar botten (24 cm i diameter), eller täck en stor kakform med bakplåtspapper (3 l)
- Vispa ihop smör och socker. Blanda i ägg.
- Blanda ihop vetemjöl och bakpulver skilt. Rör ner mjölblandningen så det blir en slät deg.
- Bred ut degen i botten av formen och längs kanterna, nästan ända upp.
- Låt persikorna rinna av och rada dem på degen. Blanda kvargfyllningens övriga ingredienser och häll smeten över degen.
- Grädda tårtan i 175 grader, i nedre delen av ugnen i ungefär en timme. Täck formen med bakplåtspapper när halva tiden har gått.
- Låt tårtan svalna innan servering.