Jordgubbstårta
En underbart god, frisk och lättlagad jordgubbstårta gör du naturligtvis enligt Maitokolmios recept. Hemligheten bakom den perfekta jordgubbstårtan är egentligen rätt simpel, det handlar faktiskt bara om att välja rätt mängd jordgubbar och grädde. Det ska vara mycket av båda. I det här receptet blandar vi också kvarg i vispgrädden, för att garneringen ska hålla sig fin längre.
Ingredienser
Sockerkaksbotten
3 dl socker
5-6 ägg
3 dl vetemjöl
Vispgrädde med kvarg
cirka 4 dl vispgrädde från Maitokolmio
1 burk mjölkkvarg från Maitokolmio
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Garnering (ovanpå och inuti tårtan)
jordgubbar (ju mer desto bättre)
Fuktning
mjölk från Maitokolmio
Gör så här
- Börja med att göra tårtbottnet. Värm ugnen till 200 grader, smöra och bröa en kakform eller klä den med bakplåtspapper (en kakform med diameter på 24 cm).
- Blanda ägg och socker i en skål. Mät upp vetemjölet i ett annat kärl och ta fram en tät sil.
- Använd elvisp för att vispa ägg och socker pösigt (i cirka 10 minuter).
- Sila ner vetemjölet i blandningen och rör om varsamt med en sked tills smeten är jämn.
- Häll blandningen i en kakform och lägg den i ugnen. När kakan gräddats i ugnen några minuter sänker du ugnstemperaturen till 185 grader och låter den gräddas ytterligare 30 minuter.
- Medan kakan är i ugnen kan du laga vispgrädden med kvarg. Vispa grädden och blanda ner mjölkkvarg och socker.
- Du kan testa om kakan är klar med hjälp av en sticka. Om stickan inte fastnar när du sticker ner den i kakan så kan du förklara ditt tårtbotten färdigt. Lossa kakan från formens kanter, använd en kniv om det behövs. Stjälp upp kakan på ett serveringsfat från 20 cm höjd och låt svalna. Dela kakan i två cirklar och fukta dem med mjölk.
- Bred ut vispgrädden med kvarg på den undre cirkeln, och placera skivade färska jordgubbar ovanpå. Lägg på den övre cirkeln och bred resten av gräddblandningen ovanpå den. Om du vill kan du också breda ut gräddblandningen längs tårtans sidor. Dekorera slutligen tårtan med mycket jordgubbar. Servera och njut!