Vappumunkit ja perinteinen munkkitaikina

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Munkki maistuu kaikille, vai mitä? Mikään ei maistu makeammalta kuin pehmeä ja vastapaistettu munkki vapun aikaan. Parhaat vappumunkit valmistuvat tietysti itse tehden. Munkkien paisto vaatii hiukan aikaa, kärsivällisyyttä ja huolellisuutta. Tuoreet, itsepaistetut munkit ovat kuitenkin vaivan arvoisia.

Tässäpä munkkiresepti Toholammin tapaan, jolla onnistut takuuvarmasti valmistamaan mehevät ja suussa sulavat vappumunkit. Munkkitaikinan huolellinen kohotus vaikuttaa suuresti munkkien mehevyyteen, joten malttia kohotusvaiheessa. Nappaa talteen Maitokolmion munkkiohje ja leivo mehevät munkit vapuksi!

Raaka-aineet (18 kpl)

2,5 dl Maitokolmion kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl rouhittua kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
6,5 dl vehnäjauhoja
1 dl pehmennyttä Maitokolmion meijerivoita

Paistamiseen:
n. 1 l rypsiöljyä

Pinnalle:
Sokeria

Valmistus

  1. Valmista ensin mehevä munkkitaikina. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Lisää puolet jauhosta joukkoon samalla vaivaten taikinaa hiljalleen. Lisää taikinaan voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinasta kimmoisaa. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa käsistä ja kulhosta. Anna munkkitaikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. (n. 30 min)
  2. Kumoa munkkitaikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi. Leivo taikinasta tasainen pötkö ja jaa se 18 palaan. Pyörittele paloista pullia ja anna niiden kohota jauhotetulla alustalla liinalla peitettyinä n. 45 minuuttia.
  3. Paina jauhotettu etusormi kohonneen pullan läpi ja kasvata reikää pyörittämällä munkkia varovasti sormien ympärillä.
  4. Kuumenna öljy padassa tai teräskattilassa 170-180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa kun taikinanokare ruskistuu noin minuutissa. Pidä paistolämpötilä mahdollisimman tasaisena lieden tehoa säätelemällä. Ole varovainen, ettei rasva pääse ylikuumenemaan.
  5. Nosta 2-3 munkkia kerrallaan öljyyn paistumaan reikäkauhaa käyttäen. Paista munkkeja aina 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle lautaselle jäähtymään.
  6. Kaada sokeria lautaselle ja pyörittele lämpimät munkit sokerissa.
  7. Tarjoile ja herkuttele!

Vinkki!
Varaa lieden lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee roiskumaan vettä. Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon ja säilytä jääkaapissa. Samaa öljyä voi käyttää 2 – 3 paistokertaa.