Toholammin perinteinen rahkapiirakka

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Rahkapiirakka on pääsiäisen perinteinen herkku myös meillä Toholammilla. Maitokolmion lisäaineettomasta rahkasta valmistettu sitruunainen täyte ja pehmeä lähimaidosta leivottu pullapohja takaavat, että tämä pääsiäisen rahkapiirakka vie kielen mennessään.

Leipojan kannattaa olla varuillaan. On nimittäin olemassa vaara, ettei perinteinen rahkapiirakka kestä jälkiruokapöytään asti, vaan se saattaa hävitä parempiin suihin jo suoraan pelliltä. Rahkapiirakan kannattaa kuitekin antaa jäähtyä hetki, sillä sitruuna ja muut maut tulevat paremmin esille, kun piirakka on saanut jäähtyä hetken rauhassa. Syöjä usein yllättyy, kuinka kevyt rahkapiirakka oikein onkaan. Rahkapiirakkaa pystyy nimittäin syömään yllättävän suuren palan, sillä rahka tekee siitä raikkaan, eikä se ole niin täyttävää.

Perinteinen rahkapiirakka ohje on helppo ja sen avulla onnistut loihtimaan mehevän rahkapiirakan pääsiäispöytään taitotasostasi riippumatta.

Raaka-aineet (20 palaa)

Perinteinen pullapohja:
2,5 dl Maitokolmion kevytmaitoa
25 g tuorehiivaa
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
1/2 tl suolaa
8,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Perinteinen rahkatäyte:
500 g Maitokolmion maitorahkaa
3 kananmunaa
2 1/4 dl sokeria
1 sitruunan mehu
1 1/2 rkl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1/4 tl suolaa

Valmistus (1 h 50 min)

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen kevytmaitoon. Sekoita joukkoon sokeri, kananmuna, kardemumma, suola ja osa jauhoista. Vaivaa taikinaa ja lisää joukkoon loput jauhot sekä loppuvaiheessa pehmeä voi. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa.
  2. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Nosta levy papereineen pellille ja peitä leivinliinalla. Anna kohota vielä noin 20 minuuttia.
  4. Riko rahkan rakenne kulhossa ja sekoita joukkoon kaikki loput täytteen ainekset. Vatkaa seoksesta tasaista.
  5. Kaada täyte pohjan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. 
  6. Anna piirakan hieman jäähtyä ja tarjoile pääsiäisen jälkiruokapöydässä.

Vinkki!
Varo paistamasta rahkapiirakkaa liikaa, jotta se ei pääse kuivumaan. Piirakka on sopivan kypsä, kun sen pinta on saanut hieman väriä sinne tänne.

Ihastuitko perinteiseen rahkapiirakkaan? Kokeile leipoa myös Maitokolmion perinteisiä rahkapullia pääsiäispöytään.