Perinteiset vappumunkit

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Mikään ei maistu makeammalta kuin pehmeät ja vastapaistetut munkit vapun aikaan. Tässäpä munkkiresepti Toholammin tapaan, jolla onnistut takuuvarmasti. Huolellinen kohotus vaikuttaa suuresti munkkien mehevyyteen, joten malttia kohotusvaiheessa!

Raaka-aineet (18 kpl)

2,5 dl Maitokolmion kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl rouhittua kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
6,5 dl vehnäjauhoja
1 dl pehmennyttä Maitokolmion meijerivoita

Paistamiseen:
n. 1 l rypsiöljyä

Pinnalle:
Sokeria

Valmistus

  1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna.
  2. Lisää puolet jauhosta joukkoon samalla vaivaten taikinaa hiljalleen.
  3. Lisää taikinaan voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinasta kimmoisaa. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa käsistä ja kulhosta.
  4. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. (n. 30 min)
  5. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi. Leivo taikinasta tasainen pötkö ja jaa se 18 palaan.
  6. Pyörittele paloista pullia ja anna niiden kohota jauhotetulla alustalla liinalla peitettyinä n. 45 minuuttia.
  7. Paina jauhotettu etusormi kohonneen pullan läpi ja kasvata reikää pyörittämällä munkkia varovasti sormien ympärillä.
  8. Kuumenna öljy padassa tai teräskattilassa 170-180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa kun taikinanokare ruskistuu noin minuutissa. Pidä paistolämpötilä mahdollisimman tasaisena lieden tehoa säätelemällä. Ole varovainen, ettei rasva pääse ylikuumenemaan.
  9. Nosta 2-3 munkkia kerrallaan öljyyn paistumaan reikäkauhaa käyttäen. Paista munkkeja aina 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta.
  10. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle lautaselle jäähtymään.
  11. Kaada sokeria lautaselle ja pyörittele lämpimät munkit sokerissa.
  12. Tarjoile ja herkuttele!