Perinteiset rahkapullat Toholammin tapaan

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Rahkapullat kuuluvat pääsiäiseen joko rusinoilla tai ilman. Tällä perinteisellä reseptillä leipovat Toholammin emännät ja isännät rahkapullat pääsiäisen kahvipöytään. Reseptillä leivot 16 rahkapullaa, mutta jos pääsiäispöydän ääressä istuu isompi sakki, voit tuplata ainesten määrän.

Raaka-aineet (16 pullaa)

Perinteinen pullataikina
2,5 dl Maitokolmion kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
½ tl suolaa
2 tl kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä tai 75 g Perinteistä meijerivoita

Perinteinen rahkatäyte
200 g Maitokolmion maitorahkaa
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunan mehua
1,5 dl rusinoita
Voiteluun kananmunaa

Valmistus

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
  2. Lisää joukkoon kananmuna, sokeri, suola, kardemumma ja yli puolet jauhoista koko ajan sekoittaen.
  3. Lisää loput jauhot vähitelle samalla toisella kädellä vaivaten. Alusta taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää rasva ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja.
  4. Peitä taikinakulho leivinliinalla 45 minuutin – tunnin ajaksi, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  5. Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle leivinalustalle. Alusta taikinaa leivinalustalla, kunnes se on kiinteää.
  6. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 16 osaan. Pyöritä paloista pullia.
  7. Siirrä pullat leivinpaperin päälle kahdelle pellille. Jätä pullien väliin riittävän isot välit. Peitä pellit leivinliinalla ja anna pullien kohota lämpimässä paikassa.
  8. Kuumenna uuni 225 asteiseksi.
  9. Sekoita rahkan joukkoon kaikki muut täytteeseen tulevat aineet.
  10. Paina kohonneisiin pulliin lasin pohjan avulla kolo. Voitele pullien reunat kananmunalla ja lisää rahkatäyte koloihin.
  11. Paista pullia uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Vinkki! Jos et pidä rusinoista, voit hyvin jättää ne pois rahkatäytteestä. Rahkapullat maistuvat hyvin ilmankin.