Perinteiset itse tehdyt joulutortut (tähtitortut)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Raaka-aineet (30 kpl)

Kermavoitaikina:
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g Maitokolmion perinteistä meijerivoita
3 dl Maitokolmion kuohukermaa

Täyte:
n. 3 dl luumusosetta tai marmeladia

Voiteluun:
Kananmunaa

Valmistus

1. Mittaa jauhot ja leivinjauhe keoksi leivonta-alustalle. Leikkaa jääkaappikylmä meijerivoi ensin viipaleiksi ja siitä edelleen kuutioiksi ja pane jauhojen päälle.

2. Hakkaa pitkän sileäteräisen veitsen avulla seos ryynimäiseksi ja siirrä kulhoon.

3. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita jauhoseokseen. Sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat.

4. Levitä pala kelmua työpöydälle ja siirrä taikina kulhosta kelmulle. Pane toinen kelmupala päälle ja painele taikina käsin matalaksi. Anna kovettua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

5. Taikinasta voi valmistaa torttuja jo tällaisenaan, mutta muutama kaavilointikerta antaa tortuille enemmän lehtevyyttä.

6. Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30 x 35 cm) ja taita levy kolmeksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä 15 minuuttia. Toista tämä vielä kaksi kertaa.

7. Ota puolet taikinasta ja kaaviloi se jauhoja apuna käyttäen 21 x 35 cm:n suuruiseksi levyksi.

8. Jaa taikina sileäreunaisella taikinapyörällä tai veitsellä 7 x 7 cm:n kokoisiksi neliöiksi.

9. Leikkaa viillot neliön kulmista keskustaa kohti. Pane täytettä keskelle ja taivuta tortut tähden muotoisiksi. Kostuta liitoskohtia vedellä. Voit myös painaa tikun tortun keskellä liitoskohtaan pitämään taikinaa kohdallaan paiston aikana. Tai taivuta torttu ensin tähden malliseksi ja pane luumusosetta keskellä sakaroiden päälle.

10. Pane valmiit tortut vielä kylmään 15-20 minuutiksi ennen paistamista. Tee toinen puoli taikinaa tortuiksi samalla tavalla.

11. Voitele tortut kananmunalla, älä voitele leikkauspintoja, jotta lehtevyys säilyisi.

12. Paista torttuja 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

13. Anna jäähtyä hetki ja herkuttele!