Perinteinen mämmi ja kerma

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Kyllä se vain niin on, että Pääsiäisen aikaan on päästävä herkuttelemaan mämmillä. Vaikka ennenvanhaa mämmiä pidettiin kätevänä eväsmuonana ja nautittiin ruisleivän päällä, me täällä Toholammilla olemme sitä mieltä, että Mämmi maistuu parhaalta Maitokolmion karrageenittoman ja lisäaineettoman kerman kanssa.

Raaka-aineet

3 l vettä
8 dl  mämmimaltaita
12 ½ dl ruisjauhoja
2 dl siirappia
1 tl suolaa
2 rkl pomeranssinkuorta

Tarjoiluun:
Maitokolmion kermaa

Valmistus

  1. Laita kattilaan 1 l vettä ja kuumenna se poreilevaksi, mutta älä anna kiehua. Vatkaa joukkoon 1 ½ dl mämmimaltaita ja 2 dl ruisjauhoja. Sekoita ja ripottele pinnalle ruisjauhoja. Anna seoksen imeltyä lämpimässä paikassa tai 50-asteisessa uunissa parin tunnin ajan.
  2. Kun seos on imeltynyt, sekoita hyvin ja lisää seokseen puolisen litraa poreilevaksi kuumennettua vettä ja saman verran maltaita ja ruisjauhoja kuin edelliselläkin kerralla. Sekoita ja ripota päälle jauhoja. Imellytä taas pari tuntia.
  3.  Jatka samoin lisäämällä aineksia noin tunnin välein, kunnes vesi ja jauhot loppuvat.
  4. Sekoita ja lisää siirappi, suola ja pomeranssi. Keitä seosta koko ajan hiljalleen hyvin sekoittaen 10 minuutin ajan.
  5. Anna seoksen jäähtyä seuraavaan päivään.
  6. Kaada mämmi uunivuokiin niin, että täytät astioista puolet ja jätät mämmille kuohumisvaraa. Sivele pinta siirappivedellä. Kypsennä mämmiä 125-asteisessa uunissa 4-5 tuntia. Jäähdytä ja säilytä mämmiä kylmässä.
  7. Nautiskele perinteistä mämmiä Maitokolmion kerman tai maidon kanssa.