Perinteinen mämmi ja kuohukerma – resepti

3.9
(22)
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Kyllä se vain niin on, että pääsiäisen aikaan on päästävä herkuttelemaan mämmillä. Vaikka ennen vanhaan imellettyä mämmiä pidettiin kätevänä eväsmuonana ja nautittiin ruisleivän päällä, me täällä Toholammilla olemme sitä mieltä, että Mämmi maistuu parhaalta Maitokolmion karrageenittoman ja lisäaineettoman tuoreen kuohukerman kanssa.

Mämmi on suomalainen perinneruoka, joka ihastuttaa tai vihastuttaa. Kaikki eivät mämmistä välitä, mutta meidän mielestämme se on kerrassaan herkullista. Itse tehty mämmi on perinteinen pääsiäisherkku ja aivan toista maata kuin kaupan valmismämmit. Mämmin valmistus on sitä paisti helppoa, kokeile vaikka!
Nappaa Maitokolmion perinteinen mämmiresepti talteen, kokeile ja herkuttele!

Raaka-aineet

3 l vettä
8 dl  mämmimaltaita
12 ½ dl ruisjauhoja
2 dl siirappia
1 tl suolaa
2 rkl pomeranssinkuorta

Tarjoiluun:
Maitokolmion lisäaineetonta kermaa

Mämmin valmistusohje

  1. Laita kattilaan 1 l vettä ja kuumenna se poreilevaksi, mutta älä anna kiehua. Vatkaa joukkoon 1 ½ dl mämmimaltaita ja 2 dl ruisjauhoja. Sekoita ja ripottele pinnalle ruisjauhoja. Anna seoksen imeltyä lämpimässä paikassa tai 50-asteisessa uunissa parin tunnin ajan.
  2. Kun seos on imeltynyt, sekoita hyvin ja lisää seokseen puolisen litraa poreilevaksi kuumennettua vettä ja saman verran maltaita ja ruisjauhoja kuin edelliselläkin kerralla. Sekoita ja ripota päälle jauhoja. Imellytä taas pari tuntia.
  3.  Jatka samoin lisäämällä aineksia noin tunnin välein, kunnes vesi ja jauhot loppuvat.
  4. Sekoita ja lisää siirappi, suola ja pomeranssi. Keitä seosta koko ajan hiljalleen hyvin sekoittaen 10 minuutin ajan.
  5. Anna seoksen jäähtyä seuraavaan päivään.
  6. Kaada mämmi uunivuokiin niin, että täytät astioista puolet ja jätät mämmille kuohumisvaraa. Sivele pinta siirappivedellä. Kypsennä mämmiä 125-asteisessa uunissa 4-5 tuntia. Jäähdytä ja säilytä mämmiä kylmässä.
  7. Nautiskele perinteistä mämmiä Maitokolmion kerman tai maidon kanssa.

Vinkki!
Kotona tehty mämmi säilyy hyvin peitettynä jääkaapissa noin viikon. Mämmi sopii myös pakastettavaksi. Pakastaminen kuivattaa mämmin rakennetta, joten noin kuukauden mittainen säilytys pitää mämmin vielä hyvänä.

Jos Maitokolmion mämmi ohje oli sinulle mieluinen, suosittelemme kurkkaamaan myös muut Maitkolmion pääsiäisreseptit.
Leivo persikkainen rahkatorttu, Toholammin perinteinen rahkapiirakka tai perinteiset rahkapullat Toholammin tapaan.

Arvioi resepti

Arvioiden keskiarvo 3.9 (22 arviota)

Ei vielä arvioita! Lisää ensimmäinen arvio tälle reseptille.