Perinteinen makea joululimppu
Sopii hyvin graavilohen tai sillin kaveriksi. Makea limppu kuuluu joulupöytään!
Raaka-aineet (2 annosta)
Hiivaa
1/4 dl haaleaa vettä
1/2 l piimää
1 1/2 dl siirappia
1 rkl pomeranssin kuorta hienonnettuna
1/2 rkl fenkolinsiemeniä tai kuminaa
1 rkl suolaa
7 1/2 dl vehnäjauhoja
7 dl ruisjauhoja
Voiteluun:
1/2 dl haaleaa vettä
1/2 rkl siirappia
Valmistus (yli 60 min)
- Liuota hiiva pieneen vesitilkkaan. Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan ja kiehauta. Kaada kuuma mausteseos piimän joukkoon. Lisää suola ja hiivaseos.
- Alusta jauhot taikinaan vähitellen ja jatka alustamista kunnes taikina on notkeaa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi (noin 45 minuuttia) lämpimässä paikassa.
- Kumoa taikina leivinpöydälle ja jaa se kahteen osaan. Leivo taikinasta kaksi limppua. Kohota limput hyvin (noin tunti) ja pistele ne varovasti.
- Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Voitele limppuja siirappivedellä muutaman kerran paistamisen aikana.
- Tarjoile joulupöydässä!