Kermamunkit vaniljatäytteellä

Kermamunkit resepti
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Ei tule vappua ilman munkkeja! Sisältä pehmeät, mutta pinnalta rapeat sokeriset kermamunkit ovat perinteikkäitä leivonnaisia, joita ruukataan leipoa vapun aikaan. Jos haluat tavallisiin munkkeihin hieman piristystä, pursota niiden sisään herkullista vaniljatäytettä.

Raaka-aineet

0,6 dl Maitokolmion maitoa
1 dl Maitokolmion kermaa
3 rkl sokeria
1 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
50 g Maitokolmion voita
1/2 tl kardemummaa
viimeistelyyn sokeria ja kanelia

Vaniljatäyte:
3 kananmunan keltuaista
3 rkl sokeria
1,5 rkl maissitärkkelystä
3 dl Maitokolmion maitoa
1 dl Maitokolmion kermaa
1 tl vaniljauutetta

Valmistus

  1. Yhdistä ensin keskenään kädenlämpöinen maito, kerma, hiiva, kardemumma ja sokeri. Lisää sitten jauhot vähitellen joukkoon. Vaivaa kunnolla ja lisää kananmuna, voi ja suola. Vaivaa taikinaa kunnes se on yhtenäistä (n. 10 minuuttia)
  2. Peitä ja anna taikinan kohota n. kaksinkertaiseksi. Jauhota työtaso, kumoa taikina ja jaa se 10-15 osaan (riippuen siitä, kuinka isoja munkkeja haluat). Pyöritä osat palloiksi ja anna kohota kooltaan vielä 1,5 kertaisiksi.
  3. Kuumenna öljy ja tiputa munkit varovasti keskilämpöiseen öljyyn ja paista molemmin puolin n. 2-3 minuuttia.
  4. Pyöräytä sokerikaneliseoksessa ja tarjoile!

Vaniljatäyte:

  1. Laita kerma ja maito kuumenemaan kattilaan. Yhdistä toisessa astiassa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys. Kaada kuuma kermamassa keltuaismassan sekaan samalla sekoittaen.
  2. Kaada seos takaisin kattilaan ja nosta liedelle. Kuumenna ja vatkaa vimmatusti samalla kun seos kiehuu hiljalleen n. minuutin ajan. Nosta pois lämmöltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää sitten sekaan vaniljauute ja sekoita.
  3. Kaada massa pursotinpussiin ja nosta kylmään. Kun massa jäähtyy, se paksuuntuu ja sopii joko leivonnaisten täytteisiin tai kakkuihin.