Eskarilaisten meijerivierailu

Kesän alussa saimme Toholammin tehtaallemme pieniä vieraita, kun paikallinen eskariryhmä saapui ihmettelemään ja oppimaan maitotuotteiden valmistuksesta. Mielestämme on tärkeää, että lapset pääsevät tutustumaan alueen toimijoihin ja suomalaisen ruoan tuotantoon jo varhaisessa vaiheessa. Vaikka meijeri on vain yksi osa tuotantoketjua, pääsevät lapset meijerivierailun avulla kuitenkin hieman hahmottamaan mistä ruoka tulee, kuinka paljon työtä yhden ainoan purkin takana on ja kuinka jokainen vaihe ja ihminen on tärkeä osa tuotantoketjua.

Faktoja maidosta ja sen tuotannosta

Koska Maitokolmion meijeri sijaitsee aivan Toholammin kylän tuntumassa, saapuivat eskarilaiset tehtaalle kävellen. Eskarissa oli käyty etukäteen läpi maitoon liittyviä asioita, piirretty piirustuksia ja katsottu videoita. Heti perille päästyään lapset saivat istahtaa meijerin pihan portaille hörppimään proteiinipirtelöä ja juttelemaan tuotantopäällikkö Petteri Pinolan ja tuotantoneuvoja Hannele Pokelan kanssa. Eskarilaiset kuulivat kiinnostavia faktoja maidosta ja sen tuotannosta. Muutamilla lapsilla oli omakohtaistakin kokemusta maidon tuotannosta ja he olivat jo hyvin perillä maitotilojen toiminnasta.

Portailla istuskellessaan lapset saivat seurata aitiopaikalta kun maitoauto kurvasi kierrokseltaan vastaanottoon purkamaan maitoa meijerin käyttöön. Maidon laatunäytteet otetaan jo tiloilla maidonkeruun yhteydessä ja vastaanotossa tehdään vain viimeiset laadunvarmistuskokeet ennen kuin maito päästetään suuriin siiloihin. Siiloista maito otetaan tuotannon käyttöön valtavan putkiverkoston kautta. Elintarviketeollisuudessa puhtaus on kaiken a ja o, joten maidonkeruun jälkeen maitoauto käy läpi perusteellisen puhdistuksen sisältä ja ulkoa.

Pakkaamoon ja terminaaliin tutustumista

Kulkiessamme vastaanotosta sisäpihan läpi, ihmettelivät niin pienet kuin isommatkin vieraat jättimäisiä siiloja. Saavuttuamme sisälle kokoonnuimme rauhalliseen käytävään kuulemaan vierailun seuraavista etapeista, sillä tehdastiloissa on paljon meteliä ja muita aistiärsykkeitä. Maidon pakkaamoon päästyämme näimme maitopurkkien liukuvan hihnalla tuotantotiloista pakkaamoon ja työntekijän täyttämässä maitokärryjä. Tehdastiloissa sisätilojen kylmyys ja työntekijöiden talvinen varustus ihmetytti ja huvitti lapsia, oltiinhan juuri saavuttu auringonpaisteesta sisälle.

Terminaalin puolelle päästyämme Maitokolmion logistiikkapäällikkö Vesa Ylitalo otti lapset vastaan ja kertoi heille valtakunnastaan. Vierailun aikana riskitekijät oli tietysti minimoitu, eli trukit ja muut laitteet olivat pysähdyksissä sen aikaa kun kävelimme eskareiden kanssa unelmien vanukaskäytävien läpi. Korkeiden hyllyjen välissä oli mukava bongailla tuttuja tuotteita. Näimme mistä rekat lastaavat tuotteet kyytiin ja vievät kauppoihin ympäri Suomen. Aihiovarastolla lapset saivat Vesalta mielenkiintoisen aivopähkinän, kun pahvinen maitoaihio piti taitella maitopurkiksi. Vastikaan hiilineutraaleiksi muutetut aihiot lähtivät lasten mukana kotiin saakka ja kuulemamme mukaan niiden kanssa oli askarreltu innokkaasti vielä kotonakin.

Eskarilaisten piirustusten läpikäynti

Piipahdimme vielä ulkona auringonpaisteessa ihastelemassa jokimaisemaa ja vilkaisimme myös tehtaan taakse, jossa sijaitsevat rekkojen lastauslaiturit. Vierailun lopuksi suuntasimme konttoriin ja neuvotteluhuoneeseen, jossa tankkasimme hieman ja kävimme läpi kaikki lasten eskarissa tekemät piirustukset ja taiteilijat niiden takana. Upeista piirroksista näkee kuinka tarkkaavaisia lapset ovat pienille yksityiskohdille. Lapset olivat itse saaneet yhdessä keskusteltujen ja opittujen asioiden pohjalta valita millaisia terveisiä meille piirtävät ja oli ilo nähdä, että useat Maitokolmion tuotteet olivat päässeet piirroksiin mukaan. Mukana oli tietenkin Toholammin katukuvassa liikkuva Maitoauto ja jopa lisäaine karrageeni oli saanut lasten käsissä kuvaavan muodon. Onneksi tuotteissamme ei moista punaista mörköä käytetä!

 

Kiitokset vieraille!

Eskarivieraamme olivat rohkeita, tarkkaavaisia ja jaksoivat hienosti kuunnella sekä noudattaa ohjeita. Kaikki sujui mallikkaasti vierailun alusta loppuun. Oman kylän tehdas tuntui olevan kiinnostava kohde niin aikuisille kuin lapsille. Tehtaan ohi kuljetaan usein, tuotteita nähdään kaupoissa, mainoksia televisiossa ja maitoautoja liikenteessä, mutta harva pääsee näkemään mitä sen sisällä tapahtuu. Oman kylän vahvuuksien ja toimijoiden tunnistaminen on arvokasta tietoa, joka luo tervettä ylpeyttä ja kunnioitusta kotiseutua kohtaan.